16-годишно момиче с ДЦП от Бургас остана и без пенсия, и

...
16-годишно момиче с ДЦП от Бургас остана и без пенсия, и
Коментари Харесай

16-годишно момиче с ДЦП остана и без пенсия, и без асистент

16-годишно момиче с ДЦП от Бургас остана и без пенсия, и без помощник. Майка му  написа ядосан пост в обществената мрежа против работата на ТЕЛК в морския град. Жената твърди, че през лятото то е получило решение на експертната лекарска комисия за период от 3 години, което фамилията апелира, само че към този момент пети месец отговор няма.

Симона е с детска церебрална парализа  и при навършването на 16 години получава решение от ТЕЛК с годност от 3 години.

„ Детето е на 16 години, с тежка квадри пареза. Не върви и след 16 години по какъв начин ще проходи не е ясно ”, твърди Гери Маврова, майка на Симона пред Нова тв.

„ Решенията, които взема съда, както взема и ТЕЛк-а няма по какъв начин да бъдат коментирани. Те могат да бъдат жалени и тъкмо по тази причина жената  с право още при излизането на решението, две седмици по-късно, е решила и е подала документи и е поискала да бъде доживотен срокът ”, твърди доктор Георги Паздеров, шеф на РЗИ- Бургас

От август, когато документите били подадени, до момента няма отговор от ТЕЛК- Бургас. „ Отидох да ревизира в картотеката и се оказа, че документите са прибрани на рафта с записка „ Не дава отговор на телефона ”. Сега няма писмо. По принцип би трябвало да пратят с планувана дата и със лист с проучвания, които желаят, с цел да се явим на комисия ”, твърди майката на Симона.

От комисията в Бургас не пожелаха да застанат пред камерата на NOVA, само че в документално мнение се споделя: „ Тъй като практиката е решенията да се апелират пред НЕЛК, комисията е решила, че има неразбирателство и е потърсила подателите по телефона. Не са съумели да се свържат с тях, по тази причина документите е върната назад в картотеката ”.

 Гергана подава тъжба против работата на ТЕЛK – БУргас в РЗИ. „ Започнала е незабавна инспекция. Проверката ще завърши до ден-два, тъй като касае организация на активността на доста институции. Документите са изпратени естествено посредством картотека в ТЕЛК-а. Незнайно за какво два месеца са били там. Предстои инспекция, тъй като от  над 10 години няма процедура ТЕЛК-а да звъни на телефоните, макар че те са разказани в заявката ”, съобщи доктор Паздеров.

Майката недоволства против системата, тъй като по думите ѝ всяко едно закъснение води до последствия за Симона. „ За нея вредите са, че тя действително от края на май остава без помощи, защото няма  от ТЕЛК, няма решение настоящо и е без право на персонален помощник. Ако останалите институции не ни бяха влезнали в състояние, тя нямаше право да употребява обществени услуги като посещаване на дневен център, който тя посещава, рехабилитация и по този начин. Защото тя няма настоящ ТЕЛК. Докато влезе в действие края на юли месец ТЕЛК-а и почнем да подаваме документи още веднъж - до момента в който се задвижат нещата, тя действително до октомври беше без никакви приходи ”, безапелационна е Гери Маврова.

От РЗИ настояват, че при настоящо решение до 2025 година не е редно правото на персонален помощник и обществената финансова помощ на Симона да бъдат спирани. „ Защо ще видя, само че сигурно считам, че няма логичност да бъдат прекратени тези пари. Няма логичност ”, безапелационен е шефът на РЗИ-Бургас.

Симона има подадени документи и за обществена пенсия в Национален осигурителен институт. Оттам също нямало отговор.

„ Ако няма роители и най-много татко ѝ да работи, да е жив и здрав, това дете е оставено в нищото. Пенсия до ден сегашен няма. Тя към този момент е 16-годишна, има право на пенсия от Национален осигурителен институт. В Национален осигурителен институт съм подала август месец също документи. В края на ноември вървях да запитвам какво се случва, споделиха ми в каря на ноември излизат решенията, само че не прецизираха коя година ноември ”, съобщи майката на Симона.

Майката е изпратила писмо до всички институции, свързани с работата на Лекарската комисия и обмисля да заведе дело.

„ Комисията в Бургас, Първа ТЕЛК комисия с ръководител доктор Петров, да си понесе последствията за моите главоболия  и за подигравката с дететето ми. Това желая ”, безапелационна е Гери Маврова.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР